Sposób przygotowania:
Biszkopt z galaretką wg gosia47-47
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Wlać łyżeczkę octu. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką. Tak utartą pianę wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu, wyjąć i przeciąć wzdłużna pół. MASA GALARETKOWA: Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Śliwki pozbawić pestek. Pociąć na ćwiartki. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wmieszać delikatnie śliwki. Taką masą wyłożyć na dolną część biszkopta. odłożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i: MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i przygotowaną jak podano na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać. Położyć na to górną część biszkopta. Całość posypać cukrem pudrem i włożyć do lodówki jeszcze na ok. 2 godziny. Smacznego