pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Biszkopt z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo dobry placek polecam

Biszkopt z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • JABŁKA
  • 1 kg przetartych jabłek (mogą być ze słoika)
  • cukier wanilinowy
  • KREM
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier wanilinowy
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • DODATKOWO
  • 1,5 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami
Brytfannę wyłożyć papierem śniadaniowym lub folią spożywczą. Dać na folię jabłka i posypać cukrem wanilinowym. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Ubijać dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać żółtka i wymieszać z pianą na małych obrotach miksera. Następnie przesiać przez sito mąką z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Przelać masę na jabłka i piec przez 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyłożyć z piekarnika i odczekać aż się ciasto ostudzi. Gdy będzie zimne przełożyć na deskę lub stolnicę górą do dołu (biszkopt ma być na dole).MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Posypać cukrem wanilinowym. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po trochu budyniu. Można dodać także kieliszek spirytusu. Taką masą wyłożyć na jabłka. Dać do ostudzenia i stężenia masy. Na koniec polać roztopioną w łyżce masła i 3 łyżkach mleka czekoladą. Posypać startymi 3-4 kostkami czekolady.
Biszkopt z jabłkami
Ciasto jest bardzo dobe, polecam wypróbować :D Pycha