Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami w cynamonie
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Nacinamy w paseczki, za pomocą nożyka. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem. Powstałą mieszanką nacieramy jabłka i odstawiamy. Zabieramy się za robienie biszkoptu. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i całość dość długo ubijamy mikserem na puszystą masę. Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Tortownicę (moja miała średnicę ok. 22 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką mielonych migdałów. Wlewamy ciasto i posypujemy z wierzchu resztą mielonych migdałów. Układamy jabłka- nie musimy ich wciskać, tylko układamy na wierzchu, same się zapadną w cieście. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35-45 minut- do „suchego patyczka”.