Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt z kolorową galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Troszkę pracochłonny przepis ale wart wypróbowania. Dzięki kolorowym galaretkom ciasto wygląda przepięknie

Biszkopt z kolorową galaretką

Składniki:

Biszkopt z kolorową galaretką

 

  • 8 szt jajka,
  • 8 łyżek mąka,
  • 8 łyżek cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szt galaretka cytrynowa,
  • 1 szt galaretka agrestowa,
  • 1 szt galaretka truskawkowa,
  • 4 szkl mleko,
  • 7 łyżeczek żelatyna,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • do smaku sok z cytryny,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kolorową galaretką
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 blaszki wyłożone folią aluminiową, posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor. Galaretki rozpuścić każdą oddzielnie w połowie przeznaczonej wody, wylać na głębokie talerze i pozostawić do zakrzepnięcia. Następnie pokroić w kosteczkę. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić żelatynę, resztę mleka zagotować, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wlać żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Do zimnego wsypać pokrojoną galaretkę, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, wyłożyć na biszkopt , wyrównać i przykryć drugim biszkoptem.