Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Biszkopt z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto do jutrzejszej kawki

Biszkopt z kremem

Składniki:

Biszkopt z kremem

 

  • 4 szt jajka
  • 0,5 szkl cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szkl mąka
  • 1 łyżka kawa rozpuszczalna
  • 1/2 szkl woda przegotowana letnia
  • 2,5 łyżki żelatyna
  • 7 łyżek cukier puder
  • 1/2 szkl śmietana 24%
  • 1/2 szkl woda gorąca
  • alkohol (rum lub wódka)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem
CIASTO:
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Z białek ubić pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 175 stop.
Biszkopt przekroić na 2 części.
KREM:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Kawę zalać 1/2 szkl gotowanej wody, wymieszać.
Dodać do kawy żelatynę, wymieszać.
Do nie całkiem ubitej śmietany dodać żelatynę z kawą i delikatnie mieszać.
PONCZ
1/2 l wody, wymieszać z alkocholem.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem.
Na nasączony pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć masę kawową, przykryć drugą częścią ciasta.