wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Biszkopt z masą czekoladową i truskawkam

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Propzycja na walentynki. NIe ma to jak podbić serce ukochanego białą czekoladą:)

Biszkopt z masą czekoladową i truskawkam

Składniki:

Biszkopt z masą czekoladową i truskawkam

 

  • BISZKOPT JASNY:

 

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny (Kasi)

 

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny (Kasi)
  • 1-2 łyżki kakao

 

 

  • DEKORACJA:
  • Bita śmietana, truszkawki, czekoladki w kształcie serduszek:)

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą czekoladową i truskawkam
Przygotować 2 biszkopty osobno.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszanąz proszkiem do pieczenia (przy ciemnym biszkopcie mąkę wymieszanąz proszkiem i kakao), dodać ostudzonąroztopioną margarynę cały czas miksując.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, rozsmarować delikatnie cisato, piec każdy biszkopt w temperaturze 160 stopni ok 15-20 minut.



Wystudzone ciata przekroić na połowę wzdłuż. Truskawki pokroić w plasterki.



Przygotować masę. rozpuścić w rondelku śmietankę, doprowadzić do wrzenia, dodać rozdrobnioną czekoladę, gotować na minimalnym ogniu aż do rozpuszczenia czekolady (masa zgęstnieje).



Na przygotowany jasny biszkopt ułożyć masę, truskawki, przykryć ciemnym biszkoptem, ponownie masa, truskawki itd:) Schłodzić w lodówce na kilka godzin



Udekorować bitą śmietaną, tuskawkami i serduszkami z czekolady.:)