Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Biszkopt z masą i karmelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

słodki deserek dla kazdego

Biszkopt z masą i karmelem

Składniki:

Biszkopt z masą i karmelem

 

  • Biszkopty:
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek maki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyzeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki wody
  • Masa karmelowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyzek soki z cytryny
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 2 łyzki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą i karmelem
Z 2/3 składników na biszkopta przygotować biszkopta białego,a z reszty ciemnego ( z dodatkiem kakao) Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Żelatynę przygotować w o,5 szklanki wody,a następnie ostudzić. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach. Gdy będzie puszysta dodać cukier puder i powoli wlewać zelatynę cały czas miksująć. Jasnego biszkopta przeciąc na pół. Jasnego biszkopta posmarować masa, przyłożyć ciemnym, znów posmarowac i przyłożyć jasnym. Cukier rozpuścić z wodą, a kiedy zacznie twardniec wlać sok z cytryny i wrzucic orzechy drobno pokrojone- w razie potrzeby dodać wiecej soku z cytryny. Gdy karmel będzie jeszcze płynny wylac na biszkopt.