Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Biszkopt z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Owoce można posypać cukrem i zalać małą ilością wody, powstanie wtedy słodka zalewa i owoce będą smaczniejsze.

Biszkopt z owocami

Składniki:

Biszkopt z owocami

 

  • Biszkopt

 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z owocami
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Wlać żółtka na pianę i delikatnie połączyć. Do tej puszystej masy dodawać powoli szklankę przesianej mąki, połączyć za pomocą drewnianej łyżki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 25-30 minut. Owoce pokroić na połówki lub na cząstki. Ułożyć je na biszkopcie i zalać tężejącą galaretką.

Tagi:

biszkopt