Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 372]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placek ten zawsze robię w sezonie truskawkowym. Nie zajmuje wiele czasu, jest łatwy w przygotowaniu, a efekt zadowalający.

Biszkopt z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Z jajek, mąki i cukru upiec biszkopt w dużej formie. Wystudzić. Masło dokładnie utrzeć na pulchną masę, dodać cukier puder. Na końcu dodać małymi porcjami śmietanę, tak aby nie zważyła nam się masa. Wyłożyć na biszkopt. Truskawki umyć i usunąć szypułki, delikatnie wcisnąć lub poukładać na masie. Ciasto włożyć do lodówki. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (można użyć trochę mniej wody), zostawić do stężenia. Gotową galaretkę wylać na wierzch kremu. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać zaraz po wyjęciu.
Biszkopt z truskawkami
Do utartego masła i cukru pudru małymi porcjami dodawać śmietanę.
Biszkopt z truskawkami
Wystudzony biszkopt posmarować przygotowaną masą.
Biszkopt z truskawkami
Umyte i osuszone truskawki wykładać na masę.
Biszkopt z truskawkami
Na końcu wylać na masę tężejące galaretki truskawkowe.