Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Biszkopt ze smietaną i masą jabłkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jedno z najprostszych ciast

Biszkopt ze smietaną i masą jabłkową

Składniki:

Biszkopt ze smietaną i masą jabłkową

 

  • 6 jajek
  • 6-7 łyżek cukru
  • 8 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 0,5 l smietany 30%
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki zelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze smietaną i masą jabłkową
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przekroić na pół. Jabłka obraca, wyciać gniazda nasienne, rozgotować, dodać galaretkę. Wystudzic. Żelatynę przygotować z 2 łyzeczek wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem, gdy podwoi swoja objętość dodać żelatynę. Przełożenie ciasta: biszkopt+ masa jabłkowa+ śmietana+ biszkopt