Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkopt ze śmietaną i pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Biszkopt ze śmietaną i pierniczkami jest delikatny i smaczny

Biszkopt ze śmietaną i pierniczkami

Składniki:

Biszkopt ze śmietaną i pierniczkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śmietaną i pierniczkami
Do miski wlać żółtka, wsypać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i utrzeć do białości, pod koniec ucierania dodawać po 1 łyżce wody. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, dodać do utartych żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać otartą skórkę z cytryny, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni ok 30-35 minut. Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Skropić ponczem (woda wymieszana z cukrem waniliowym) . Galaretki rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę śnieżkę wsypać do mleka, ubić, dodać przestudzoną galaretkę, wymieszać. Połowę śmietany wyłożyć na ciasto, ułożyć miękkie pierniczki w czekoladzie, wyłożyć pozostałą śmietanę, przyłożyć drugą połową ciasta, schłodzić.