zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Biszkoptowiec migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś wspaniałego dla miłośników migdałów

Biszkoptowiec migdałowy

Składniki:

Biszkoptowiec migdałowy

 

 

  • Masa migdałowa:
  • 8 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 250 gram miękkiego masła
  • 15 dag migdałów

 

  • 50 gram płatków migdałowych do posypania

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowiec migdałowy
Biszkopt:
Migdały zarumienić na suchej patelni, następnie należy je zmielić.
Żółtka ucierać z cukrem tak długo aż zrobią się białe. Białka ubić na gęstą pianę. Ubite dodać do utartych żółtek, przesiać mąkę i wszytsko delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy. Włożyć do jedynie lekko nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min w 170 C.

Masa migdałowa:
Migdały zarumienić na suchej patelni, następnie należy je zmielić.
W garnku ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Przesiewamy mąkę i dodajemy cukier waniliowy. Garnek stawiamy na ogień, starannie mieszamy dolewając po trochę mleka. Mieszamy tak długo aż masa zgęstnieje. Gotową zabieramy z ognia i odstawiamy garnek w chłodne miejsce. W misce rozcieramy masło, dodajemy zmielone migdały i miezamy delikatnie. Po chwili dodajemy stopniowo ostygniętą masę ciągle delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.

Ostygnięty biszkopt wyciągamy z tortownicy. Następnie należe przekroić go wzdłuż. Spód smarujemy obficie masą (zostawiamy tylko trochę na wierzch i na boki) przykładamy dociskając delikatnie górną część biszkopta. Wierzch i boki smarujemy cienko pozostałą masą. Dodatkowo wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.