Sposób przygotowania:
Biszkoptowiec migdałowy
Biszkopt:
Migdały zarumienić na suchej patelni, następnie należy je zmielić.
Żółtka ucierać z cukrem tak długo aż zrobią się białe. Białka ubić na gęstą pianę. Ubite dodać do utartych żółtek, przesiać mąkę i wszytsko delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy. Włożyć do jedynie lekko nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min w 170 C.
Masa migdałowa:
Migdały zarumienić na suchej patelni, następnie należy je zmielić.
W garnku ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Przesiewamy mąkę i dodajemy cukier waniliowy. Garnek stawiamy na ogień, starannie mieszamy dolewając po trochę mleka. Mieszamy tak długo aż masa zgęstnieje. Gotową zabieramy z ognia i odstawiamy garnek w chłodne miejsce. W misce rozcieramy masło, dodajemy zmielone migdały i miezamy delikatnie. Po chwili dodajemy stopniowo ostygniętą masę ciągle delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ostygnięty biszkopt wyciągamy z tortownicy. Następnie należe przekroić go wzdłuż. Spód smarujemy obficie masą (zostawiamy tylko trochę na wierzch i na boki) przykładamy dociskając delikatnie górną część biszkopta. Wierzch i boki smarujemy cienko pozostałą masą. Dodatkowo wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Migdały zarumienić na suchej patelni, następnie należy je zmielić.
Żółtka ucierać z cukrem tak długo aż zrobią się białe. Białka ubić na gęstą pianę. Ubite dodać do utartych żółtek, przesiać mąkę i wszytsko delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy. Włożyć do jedynie lekko nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min w 170 C.
Masa migdałowa:
Migdały zarumienić na suchej patelni, następnie należy je zmielić.
W garnku ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Przesiewamy mąkę i dodajemy cukier waniliowy. Garnek stawiamy na ogień, starannie mieszamy dolewając po trochę mleka. Mieszamy tak długo aż masa zgęstnieje. Gotową zabieramy z ognia i odstawiamy garnek w chłodne miejsce. W misce rozcieramy masło, dodajemy zmielone migdały i miezamy delikatnie. Po chwili dodajemy stopniowo ostygniętą masę ciągle delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ostygnięty biszkopt wyciągamy z tortownicy. Następnie należe przekroić go wzdłuż. Spód smarujemy obficie masą (zostawiamy tylko trochę na wierzch i na boki) przykładamy dociskając delikatnie górną część biszkopta. Wierzch i boki smarujemy cienko pozostałą masą. Dodatkowo wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.