Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Biszkoptowo-makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masę posypać kakao lub tartą czekoladą.

Biszkoptowo-makowy

Składniki:

Biszkoptowo-makowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • bakalie
  • 1 szkl słodkiego mleka
  • 3/4 szkl cukru kryształ
  • 2 białka
  • Masa II:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 l mleka
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • kakao lub tarta czekolada

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowo-makowy
Upiec cienki jasny biszkopt.
Masa makowa; mak sparzyć i zemleć 3 razy. Do maku dodać bakalie i ciepłe mleko z cukrem. Białka ubić i wymieszać delikatnie z makiem.
Masa II: kaszę mannę ugotować na mleku. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać przestudzoną kaszę mannę, ucierając i zapach migdałowy lub rumowy.
Przełożenia placka:
biszkopt - masa makowa - masa II.