Sposób przygotowania:
Biszkoptowo-makowy
Upiec cienki jasny biszkopt.
Masa makowa; mak sparzyć i zemleć 3 razy. Do maku dodać bakalie i ciepłe mleko z cukrem. Białka ubić i wymieszać delikatnie z makiem.
Masa II: kaszę mannę ugotować na mleku. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać przestudzoną kaszę mannę, ucierając i zapach migdałowy lub rumowy.
Przełożenia placka:
biszkopt - masa makowa - masa II.
Masa makowa; mak sparzyć i zemleć 3 razy. Do maku dodać bakalie i ciepłe mleko z cukrem. Białka ubić i wymieszać delikatnie z makiem.
Masa II: kaszę mannę ugotować na mleku. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać przestudzoną kaszę mannę, ucierając i zapach migdałowy lub rumowy.
Przełożenia placka:
biszkopt - masa makowa - masa II.