Sposób przygotowania:
Biszkot księżnej Annny
Ze składników na ciasto przyrządzamy i pieczemy biszkopt w tortownicy,w temperaturze 200* przez 40 minut.Jabłka z goździkami i cynamonem, z cukrem dusimy na niewielkim ogniu ok.25 minut,po tym czasie wyjmujemy wszystkie goździki i dodajemy bakalie ,jeszcze chwilę dusimy,dodajemy mieszając żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa płaty i nasączamy.Masę jabłkową wykładamy na spód ciasta i nakrywamy drugim,wstawiamy do lodówki.Na małej patelni karmelizujemy cukier na ładny bursztynowy kolor,moczymy w nim nasze krążki jabłka,a resztę fantazyjnie rozprowadzamy na papierze do pieczenia tworząc np.asymetryczną kratkę.Rozpuszczamy polewę i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta,na środku układamy krążki jabłek i dekorujemy kawałkami karmelu.Podajemy i bitą śmietaną.Smacznego
Natala1210
robertjankopp