A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Biszkot księżnej Annny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

ciasto jest smaczne i ładnie wygląda na stole

Biszkot księżnej Annny

Składniki:

Biszkot księżnej Annny

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • MASA JABŁKOWA:
  • 4 tarte duże jabłka
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • 1 polewa pełnomleczna
  • 4 krążki jabłka
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1 Śnieżka
  • mleko do przyrządzenia Śnieżki
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego rozcieńczonego wodą

Sposób przygotowania:

Biszkot księżnej Annny
Ze składników na ciasto przyrządzamy i pieczemy biszkopt w tortownicy,w temperaturze 200* przez 40 minut.Jabłka z goździkami i cynamonem, z cukrem dusimy na niewielkim ogniu ok.25 minut,po tym czasie wyjmujemy wszystkie goździki i dodajemy bakalie ,jeszcze chwilę dusimy,dodajemy mieszając żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa płaty i nasączamy.Masę jabłkową wykładamy na spód ciasta i nakrywamy drugim,wstawiamy do lodówki.Na małej patelni karmelizujemy cukier na ładny bursztynowy kolor,moczymy w nim nasze krążki jabłka,a resztę fantazyjnie rozprowadzamy na papierze do pieczenia tworząc np.asymetryczną kratkę.Rozpuszczamy polewę i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta,na środku układamy krążki jabłek i dekorujemy kawałkami karmelu.Podajemy i bitą śmietaną.Smacznego