agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

biszkpotowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na deser. Smacznego

biszkpotowa szarlotka

Składniki:

biszkpotowa szarlotka

 

  • 7,5 dag masła
  • 7,5 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,3 kg jabłek
  • 5 dag rodzynków
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 7,5 dag posiekanych orzeszków laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 białka 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

 

Sposób przygotowania:

biszkpotowa szarlotka
Masło utrzeć cukrem pudrem i jajkiem. Następnie ucierać z przesianą mąką ( 20 dag ) i proszkiem do pieczenia ( 1 łyżeczką). Ciasto zwinąć w folię i trzymać w lodówce pół godziny. W tym czasie obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka wymieszać z rodzynkami, kwaskiem cytrynowym, orzeszkami, cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować i wyłożyć w wysmarowanej tortownicy, podnosząc brzegi do 4 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć jabłka. piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni C przez 25 minut. Ubić 3 białka z 2 łyżeczkami zimnej wody,z 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami maki, proszkiem do pieczenia i 3 żółtkami. Wyłożyć masę na ciasto i piec jeszcze 20 minut.