Sposób przygotowania:
biszkpotowa szarlotka
Masło utrzeć cukrem pudrem i jajkiem. Następnie ucierać z przesianą mąką ( 20 dag ) i proszkiem do pieczenia ( 1 łyżeczką). Ciasto zwinąć w folię i trzymać w lodówce pół godziny. W tym czasie obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka wymieszać z rodzynkami, kwaskiem cytrynowym, orzeszkami, cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować i wyłożyć w wysmarowanej tortownicy, podnosząc brzegi do 4 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć jabłka. piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni C przez 25 minut. Ubić 3 białka z 2 łyżeczkami zimnej wody,z 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami maki, proszkiem do pieczenia i 3 żółtkami. Wyłożyć masę na ciasto i piec jeszcze 20 minut.