Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bitki w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bitki ze schabu wieprzowego w śmietanowym sosie ze świeżych kurek i pieczarek.

Bitki w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie grzybowym
Schab pokroić w cienkie plastry, rozbić je lekko tłuczkiem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso przesunąć na bok patelni, na puste miejsce wrzucić cebulę, zeszklić ją. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby dodać do cebuli razem z masłem, usmażyć je. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich szklankę wody, wymieszać z mięsem i zagotować. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody. Doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Bitki w sosie grzybowym
Plasterki schabu rozbite oprószone solą i pieprzem i smażone na oleju.
Bitki w sosie grzybowym
Pokrojona w kostkę cebula szklona na tłuszczu po smażeniu mięsa.
Bitki w sosie grzybowym
Oczyszczone umyte i pokrojone kurki i starte pieczarki dodane do cebuli.
Bitki w sosie grzybowym
Śmietana wymieszana z mąką pszenną i zimną wodą.

Tagi:

beza schab bezy