Sposób przygotowania:
Bitki w sosie grzybowym
Schab pokroić w cienkie plastry, rozbić je lekko tłuczkiem. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso przesunąć na bok patelni, na puste miejsce wrzucić cebulę, zeszklić ją. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby dodać do cebuli razem z masłem, usmażyć je. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, wlać do nich szklankę wody, wymieszać z mięsem i zagotować. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody. Doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.