Sposób przygotowania:
Bitki w sosie serowo-czosnkowym
Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Połowę czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i kładziemy na jedną stronę mięsa. Mięso zostawiamy na kilkanaście minut (lub dłużej), żeby się lekko zmacerowało. W tym czasie możemy przygotować sos. W miseczce łączymy śmietanę, mleko, drobno pokrojone sery, pozostałą połowę przeciśniętego czosnku, po szczypcie soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Mięso smażymy, najlepiej na teflonowej patelni, najpierw na stronie bez czosnku, potem ostrożnie, razem z czosnkiem, przewrócić na drugą stronę. Smażyć z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso się podsmaży - dodajemy sos. UWAGA! Patelnia musi być przestudzona, ponieważ inaczej śmietana może się "ściąć". Następnie powoli podgrzewać, mieszając ostrożnie, aż ser rozpuści się, a mleko częściowo odparuje, co powoduje zagęszczenie się sosu. Mięso można raz po raz obracać w sosie, by nie przypiekło się zbyt mocno. W przypadku, gdyby sos był zbyt rzadki - zagęść go szczyptą mąki. Jeśli zbyt gęsty - dolej kroplę mleka. Podawać z ryżem lub gotowanymi ziemniaczkami. SMACZNEGO!