Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Blacha pieczonego mięsiwa;)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjnie pieczone mięso, a smak, którego nie da się zapomnieć.

Blacha pieczonego mięsiwa;) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blacha pieczonego mięsiwa;)

 

  • 1 kg mięsnych żeberek
  • 8 udek z kurczaka
  • 4 skrzydełka ( nie koniecznie ale ja uwielbiam)
  • 0,8 dkg boczku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 1/2 kostki margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

Blacha pieczonego mięsiwa;)
Udka myjemy i osuszamy. Boczek myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki ok 2 x 3 cm. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy po 1 żeberku. Udka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Żeberka i boczek doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili i curry. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Por myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na blaszkę dajemy margarynę i wykładamy na nią pokrojone warzywa. Na warzywa układamy mięso i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5 godzinki. Po ok 40 min mięsko trzeba obrócić. Całość jest bardzo soczysta, a żeberka rozpływają się w ustach.
Blacha pieczonego mięsiwa;)
Udka i skrzydełka przyprawić solą pieprzem i papryką
Blacha pieczonego mięsiwa;)
Boczek kroimy na kawałki 2 x 3 cm i doprawiamy
Blacha pieczonego mięsiwa;)
Na blaszce układamy warzywa i na nie wykładamy mięso
Blacha pieczonego mięsiwa;)
Po ok 40 min pieczenia mięso należy obrócić