Sposób przygotowania:
Błażejkowe pierniki
Do rondelka wkładamy masło, miód oraz cukier. Rozpuszczamy na ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia. Do masy dodajemy kakao, imbir, cynamon, przyprawę do pierników, gałkę muszkatołową. Mieszamy do połączenia składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z sodą, wbijamy jajka. Wlewamy zawartość rondelka. Zagniatamy ciasto. Będzie trochę rzadkie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc. Zimne ciasto przekładamy na stolnicę. Przez chwile wyrabiamy aby nie kruszyło się. Wałkujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki, kieliszka lub innych foremek wykrawamy ciastka. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Białko ubijamy na sztywno z sokiem cytrynowym i mandarynkowym. Stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy aż lukier będzie puszysty i gęsty. Za pomocą dekoratora i kolorowych posypek ozdabiamy pierniki.