Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Bliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bliny- naleśniki prosto z kuchni rosyjskiej

Bliny

Składniki:

Bliny

 

Sposób przygotowania:

Bliny
Przesiać obie mąki, następnie do mąki pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/4l mleka. Postawić to w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyrośnie, wysypać mąkę gryczaną i dodać tyle mleka by ciasto było gęste jak śmietana. Wybijać starannie łyżką, dodając żółtka, pianę, masło topione, sól. Postawić też w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Wziąść małą patelnię posmarować tłuszczem, nalewać ciasta na 1/2 cm grubości, smażyć szybko z 2 stron. Usmażone bliny układać na półmisku ogrzanym w piekarniku i zaraz podawać z topionym masłem, śmietaną lub kawiorem jak kto woli.

Tagi:

jajko jajka