Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bliny pszenno-gryczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę pszenną i drożdże wymieszać ze szklanką letniej wody i rozetrzeć na gładką

Bliny pszenno-gryczane

Składniki:

Bliny pszenno-gryczane

 

 

 

 

  • łyżka cukru

 

  • 2 jaja

 

 

 

  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bliny pszenno-gryczane
Mąkę pszenną i drożdże wymieszać ze szklanką letniej wody i rozetrzeć na gładką masę. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godz. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione i ostudzone masło, żółtka, ubitą pianę, cukier, łyżeczkę soli, mąkę gryczaną i ciepłe mleko. Wszystko starannie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany), przykryć ściereczką i usta wić w ciepłym miejscu, by urosło. Smażyć na dobrze nagrzanej i obficie natłuszczonej patelni. Takie bliny można podawać zarówno z pikantnymi, jak i słodkimi dodatkami.