rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Bliny serowo-ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bliny serowo-ziemniaczane można także usmażyć na patelni z obu stron.

Bliny serowo-ziemniaczane

Składniki:

Bliny serowo-ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny serowo-ziemniaczane
Ziemniaki ugotować w łupinach i zmielić w maszynce. Cebulę, pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą ziemniaczaną przesypując mąką gryczaną. Na blasze rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką ciasto w formie okrągłych, płaskich placuszków. Wstawić do piekarnika i upiec.