Sposób przygotowania:
Bliny z sosem
W dużej misce zmieszać dwie szklanki mąki ze sodą, zalać mlekiem - wymieszać. Ciasto powinno być lejące ale takie gęstsze niż naleśnikowwe. Dodać trochę mąki aby było gęstsze i zostawić na 10-15 minut. Wbić jajka i wymieszać. Niekiedy można dodać trochę mleka lub wody jeśli jest za gęste. Patelnię rozgrzać, sprawdzić łyżeszką wody czy jest dostatecznie ciepła - woda powinna szybko wyparować. natrzeć słoniną. Nakładać małą chochelką - racuszki wielkośći 5-8cm średnicy. Smażyć z obydwu stron. SOS: cebulę obrać i pokrajać w drobną kostkę. Zeszklić na patelni z masłem. Dać dodatkowo ćwiarkę masła i rozgrzać aż zacznie skwierczeć, posolić zalać śmietaną i podgrać. Podawać w salaterkach lub na małej patelni. DODATEK---> można sos zrobić z bardzo drobno pokrojonym boczkiem / kiełbasą (najlepiej z gatunków suchej) albo ze słoniną - skwarki. Smacznego :-)