Sasza Kucharz ;)

Sasza Kucharz ;)

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Bliny z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bliny z sosem - po prostu rewelacja!

Bliny z sosem

Składniki:

Bliny z sosem

 

  • 1 litr mleka - wstawić na kwaśne - najlepiej tak z dwa dni aby stało
  • 0,7 kg do 1 kg mąki tortowej / pszennej / wrocławskiej (wybrać jeden gatunek nie mieszać mąk)
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 2-3 jajka
  • słonina do smażenia
  • żeliwna patelnia

 

  • Sos:
  • duża lub średnia śmietana (0,5 l lub 350 ml)
  • ćwiartka (lub pół) kostki masła
  • cebula
  • sól

Sposób przygotowania:

Bliny z sosem
W dużej misce zmieszać dwie szklanki mąki ze sodą, zalać mlekiem - wymieszać. Ciasto powinno być lejące ale takie gęstsze niż naleśnikowwe. Dodać trochę mąki aby było gęstsze i zostawić na 10-15 minut. Wbić jajka i wymieszać. Niekiedy można dodać trochę mleka lub wody jeśli jest za gęste. Patelnię rozgrzać, sprawdzić łyżeszką wody czy jest dostatecznie ciepła - woda powinna szybko wyparować. natrzeć słoniną. Nakładać małą chochelką - racuszki wielkośći 5-8cm średnicy. Smażyć z obydwu stron. SOS: cebulę obrać i pokrajać w drobną kostkę. Zeszklić na patelni z masłem. Dać dodatkowo ćwiarkę masła i rozgrzać aż zacznie skwierczeć, posolić zalać śmietaną i podgrać. Podawać w salaterkach lub na małej patelni. DODATEK---> można sos zrobić z bardzo drobno pokrojonym boczkiem / kiełbasą (najlepiej z gatunków suchej) albo ze słoniną - skwarki. Smacznego :-)

Tagi:

jajko sosy jajka