Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Bliny z wędzonym chalibytem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bliny gryczane to chyba jedna z najsłynniejszych przystawek kuchni rosyjskiej, podane z kawiorem i śmietaną zachwycą każdego.

Bliny z wędzonym chalibytem

Składniki:

Bliny z wędzonym chalibytem

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny z wędzonym chalibytem
Drożdże utrzyj z odrobiną cukru aż staną się płynne, potem dodaj ciepłe mleko oraz mąkę pszenną i gryczaną, ciasto powinno mieć konsystencje budyniu i nie powinno mieć żadnych grudek. Do ciasta powoli wlewaj ciepłe rozpuszczone masło, całość popraw solą i pieprzem. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, bliny smaż na lekko natłuszczonej patelni i podawaj z kawiorem, śmietana i wędzona rybą.

Tagi:

kawior