Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne grzybki, które nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu i ostygnięciu - nie muszą leżakować w słoikach. Wystarczy je schłodzić w lodówce.

Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji

 

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji
Opieńki przebrać, oczyścić, odciąć większą część trzonów, umyć, osączyć i przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-10 minut w zależności od wielkości grzybków. Odcedzić i pozostawić na sicie do odcieknięcia. 

W tym czasie zagotować wodę z octem, a do gorącego płynu dodać pokrojoną szarlotkę i czosnek, sól, miód i przyprawy. Gotować 5 minut. Po tym czasie dołożyć obgotowane grzyb, zmniejszyć płomień do minimum, nakryć garnek i gotować przez 15 minut. 

Pozostawić do ostygnięcia, przelać do słoiczków i wstawić do lodówki. 

Po schłodzeniu grzybki smakują identycznie jak te długo marynowane w słoikach.


Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji
Opieńki przebrać, oczyścić, umyć, odciąć nóżki i obgotować.
Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji
Ugotować zalewę octową z przyprawami i dodać grzyby.
Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji
Marynatę doprawić do smaku i gotować 15 minut, po czym ostudzić.