Sposób przygotowania:
Błyskawiczne opieńki marynowane - bez pasteryzacji
Opieńki przebrać, oczyścić, odciąć większą część trzonów, umyć, osączyć i przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-10 minut w zależności od wielkości grzybków. Odcedzić i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
W tym czasie zagotować wodę z octem, a do gorącego płynu dodać pokrojoną szarlotkę i czosnek, sól, miód i przyprawy. Gotować 5 minut. Po tym czasie dołożyć obgotowane grzyb, zmniejszyć płomień do minimum, nakryć garnek i gotować przez 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia, przelać do słoiczków i wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu grzybki smakują identycznie jak te długo marynowane w słoikach.
W tym czasie zagotować wodę z octem, a do gorącego płynu dodać pokrojoną szarlotkę i czosnek, sól, miód i przyprawy. Gotować 5 minut. Po tym czasie dołożyć obgotowane grzyb, zmniejszyć płomień do minimum, nakryć garnek i gotować przez 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia, przelać do słoiczków i wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu grzybki smakują identycznie jak te długo marynowane w słoikach.