jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Boczek do koszyczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Boczek wędzony ugotowany do koszyczka świątecznego. Można teraz kupić różnego rodzaju boczek, ja postanowiłam kupić tylko wędzony i zaparzyć.

Boczek do koszyczka

Składniki:

Boczek do koszyczka

 

Sposób przygotowania:

Boczek do koszyczka
Boczek wędzony opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować zalewę z wody zagotowanej i ostudzonej z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, kminku i ziarna jałowca.

Włożyć przygotowany boczek do zalewy i włożyć do lodówki na noc. Wyjąć następnego dnia i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na bardzo małym płomieniu około 20 minut. Pozostawić do wystygnięcia w zalewie.

Zimny wyjąć i osączyć z zalewy.