Sposób przygotowania:
Boczek Irenki
Boczek natrzeć solą,pieprzem i plasterkami czosnku.Rozkroić wzdłuż,ale nie do końca,odchylić górną część ,tworząc duży prostokąt.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Papryki i cebulę pokroić w niewielką kostkę.Świeże grzyby oczyścić,mrożone rozmrozić i pokroić na małe kawałki.Grzyby i warzywa wymieszać,wyłożyć na boczek.Zwinąć w roladę,zaczynając od krótszego boku.Całość ciasno obwiązać nitką,po czym obtoczyć w przyprawie gyros.
Roladę piec w rękawie,aż będzie miękka { ok.2 godz} .Następnie ułożyć w wydrążonym chlebie i zapiekać 5-10 min. Roladę kroić razem z chlebem,najlepiej podawać na ciepło.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Papryki i cebulę pokroić w niewielką kostkę.Świeże grzyby oczyścić,mrożone rozmrozić i pokroić na małe kawałki.Grzyby i warzywa wymieszać,wyłożyć na boczek.Zwinąć w roladę,zaczynając od krótszego boku.Całość ciasno obwiązać nitką,po czym obtoczyć w przyprawie gyros.
Roladę piec w rękawie,aż będzie miękka { ok.2 godz} .Następnie ułożyć w wydrążonym chlebie i zapiekać 5-10 min. Roladę kroić razem z chlebem,najlepiej podawać na ciepło.