Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Boczek pieczony w pomarańczy i rozmarynie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zimową porą lubię przygotowywać ten boczek pachnący pomarańczami i rozmarynem. Świętnie nadaje się gorący na obiad, ale wyśmienicie smakuje także na kanapkach, a że karnawał przed nami gorąco polecam ten pyszny pieczony boczek :)

Boczek pieczony w pomarańczy i rozmarynie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek pieczony w pomarańczy i rozmarynie

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w pomarańczy i rozmarynie
Boczek myjemy, osuszamy . Skórę nacinamy w kratkę. Mięso nacieramy solą i pieprzem ze wszystkich stron. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, i ścieramy skórkę którą mieszamy z posiekanym drobno rozmarynem. Taką mieszankę wcieramy w mięso (omijamy skórę ). Tak przygotowane mięso marynujemy najlepiej przez całą noc w lodówce. Boczek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 90 minut. Upieczony boczek zostawiamy do wystygnięcia (jeśli ma być podawany jako wędlina) lub serwujemy od razu z upieczonymi ziemniakami i surówką
Boczek pieczony w pomarańczy i rozmarynie
Boczek pieczony w pomarańczy i rozmarynie przed ipieczeniem