anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Boczek wędzony domowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Boczek wędzony jest bardzo smaczny i ma cudny aromatyczny zapach. Nie wyobrażam sobie świat bez swojskich wędzonek.

Boczek wędzony domowy

Składniki:

Boczek wędzony domowy

 

Sposób przygotowania:

Boczek wędzony domowy
Boczek dokładnie umyć pokroić na płaty . Wodę zagotować i ostudzić, boczek ułożyć w dużym naczyniu nie metalowym. Do zimnej wody dodać wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszać Marynatą zalać boczki i przykryć odstawić w zimne miejsce na około 5 dni. Trzeba pamiętać aby mięso było dobrze przykryte.Następnie boczki wyjąć i osuszyć. Rozpalić ogień w palenisku aby temperatura w wędzarni miała około 50-60 stopni zawiesić Na wysokości około 150 cm i wędzić okolo 2 godziny następnie temperaturę obniżyć do 40 stopni i wiedzieć jeszcze około 4 godzin.