Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Marynowany boczek wędzony, gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna wędzonka domowa, a tym smaczniejsza, że marynowana i wędzona przez siebie.

Marynowany boczek wędzony, gotowany

Składniki:

Marynowany boczek wędzony, gotowany

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowany boczek wędzony, gotowany
Boczek tniemy na kawałki. Przyprawy rozdrabnia się, miesza z solą kuchenną i saletrą. Częścią tej mieszanki naciera się ze wszystkich stron kawałki boczku i układa się je skórą do dołu w beczułki, garnki kamienne lub inne naczynia równomiernie przesypując kawałki mięsa resztą mieszanki peklującej. Boczek nakrywa się wyparzonym talerzem lub denkiem, obciąża wyparzonym kamieniem i umieszcza w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni kontroluje się stan boczku i przekłada kawałki mięsa z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno. Po 2—3 tygodniach boczek moczy się w zimnej wodzie w ciągu 1—2 godz., obmywa w ciepłej i wiesza, aby mięso obciekło i obeschło. Następnie boczek wędzi się w ciepłym dymie w ciągu 1—3 dni, tym dłużej, im grubszy jest boczek. Następnie wstawiamy boczek, do gotującej się wody, osolonej i z dodatkiem ulubionych przypraw gotujemy go od 30 - 50 minut.