Sposób przygotowania:
Boczek z pieczarkami
Boczek jeśli jest wąski kroimy na pół tak by tworzył kształt otwartej książki. Czosnek rozgniatamy ze solą . Nacieramy boczek, oprószamy pieprzem i zwijamy w roladę . Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2-3 godz. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimyw pół plastry, wrzucamy na patelnię żeby odparować. Dodajemy masło i podduszamy.Solimy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i zieleninę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rozwijamy boczek i nakładamy przygotowany farsz. Ponownie boczek ścisło rolujemy. Obwiązujemy nicią albo spinamy wykałaczkami. W garnku do pieczenia mięsa rozgrzewamy olej i obsmażamy boczkową roladę. Podlewamy wodą,(można oprószyć przyprawą kuchenną ). Dusimy do miękkości, obracając i uzupełniając wodę. Wystudzić i pokroić w plastry do pieczywa.