Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Boeuf strogonow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polędwice oczyszczoną z błon mięso pokroić na kawałki i popieprzyć. Pieczarki skroić na kawałki

Boeuf strogonow

Składniki:

Boeuf strogonow

 

  • 50 dag. polędwicy wołowej [ew.wieprzowej]
  • duża cebula
  • 25 dag. pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szklanka utartego, żółtego sera
  • kilka łyżek rosołu lub wody [może być z kostki]
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Boeuf strogonow
Polędwice oczyszczoną z błon mięso pokroić na kawałki i popieprzyć.
Pieczarki skroić na kawałki, cebulę pociąć w talarki i podsmażyć aż się zarumieni. Przełożyć do rondla o grubym dnie i dolewamy oleju.
Usmażyć mięso, gdy się zarumieni dodać do rondla z cebulą i pieczarkami. Podlać kilkoma łyżkami rosołu i dusić pod przykryciem przez ok 5 min. Na koniec dodać lekko lekko roztrzepana śmietanę i doprawić niewielką ilością soli.

Przez ok 5 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gorące danie rozlewamy do miseczek i podajemy z makaronem.

Tagi:

sery ser