buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Bogracz

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

z łopatki wieprzowej.Polecam

Bogracz

Składniki:

Bogracz

 

  • 1.20dkg. łopatki wieprzowej b/k
  • ok.1kg. ziemniaków
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 średniej wielkości cebuli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 100g.masła (dobrej jakości)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 liścia laurowego i ziela angielskiego
  • 8 kulek jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,maggi do smaku

 

  • kluski kładzione

 

 

Sposób przygotowania:

Bogracz
W garnku roztapiamy masło,dodajemy drobno posiekaną cebulę i paprykę, podsmażamy.Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liście laurowe,ziele angielskie ,jałowiec,kminek ,dusimy pod przykryciem ok.15 min.na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Dodajemy koncentrat ,zalewamy wodą.Dusimy pod przykryciem do miękkości.Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.W między czasie składniki na kluski dokładnie wyrabiamy w misce i kładziemy łyżką małymi kluseczkami bezpośrednio do gulaszu.Razem wszystko dusimy przez ok.15min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku,dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.Dzielimy na porcje,podajemy z grzankami .SMACZNEGO.