Sposób przygotowania:
Botwinka na bulionie drobiowymETAP 1:
Mięso opłukujemy, wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy, w międzyczasie myjąc i obierając warzywa z włoszczyzny oraz opalając cebulę. Zbieramy szumowiny z bulionu. Dodajemy warzywa z włoszczyzny, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, płaską łyżkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
ETAP 2:
Bulion gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i buraczki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a buraki w cienkie paseczki.
Łodyżki i listki botwinki siekamy.
ETAP 3:
Bulion przecedzamy przez sito.
Do bulionu dodajemy buraki i ziemniaki, zagotowujemy, po czym gotujemy na wolnym ogniu, aż buraki i ziemniaki zmiękną.
Następnie dodajemy listki i łodyżki botwinki i gotujemy ok. 5 minut.
ETAP 4:
Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek.