Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Botwinka na bulionie drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Botwinka to zupa, którą w maju mogłabym jeść niemal non stop. Uwielbiam szczególnie taką na domowym bulionie drobiowo - warzywnym.

Botwinka na bulionie drobiowym

Składniki:

Botwinka na bulionie drobiowym

 

Sposób przygotowania:

Botwinka na bulionie drobiowym

ETAP 1:

Botwinka na bulionie drobiowym
Gotujemy domowy bulion na kurczaku i warzywach

Mięso opłukujemy, wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 l wody. Zagotowujemy, w międzyczasie myjąc i obierając warzywa z włoszczyzny oraz opalając cebulę. Zbieramy szumowiny z bulionu. Dodajemy warzywa z włoszczyzny, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, płaską łyżkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

ETAP 2:

Botwinka na bulionie drobiowym
Bulion gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę

Bulion gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i buraczki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a buraki w cienkie paseczki.
Łodyżki i listki botwinki siekamy.

ETAP 3:

Botwinka na bulionie drobiowym
Do bulionu dodajemy buraki i ziemniaki, a następnie listki i łodyżki botwinki

Bulion przecedzamy przez sito.
Do bulionu dodajemy buraki i ziemniaki, zagotowujemy, po czym gotujemy na wolnym ogniu, aż buraki i ziemniaki zmiękną.
Następnie dodajemy listki i łodyżki botwinki i gotujemy ok. 5 minut.

ETAP 4:

Botwinka na bulionie drobiowym
Na koniec zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy koperek.

Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek.