Sposób przygotowania:
Gołąbki doprawiane tymiankiem
Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż - odcedzić *.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.
Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą , pieprzem, maggi w płynie.
Ułożoną w dużym garnku kapustę- zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście ( cierpliwie czekając aż zmiękną bo jak będziemy je odrywać na siłę popękają )**.
Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty ( jak krokiety w naleśnikach).
By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka, a na nich układać gołąbki .
Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka *** .
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej ( 2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
Rozprowadzić wywarem z gotowania ( dodawać po pół szklanki tak by osiągnąć ostatecznie gęstość jaka będzie nam odpowiadać ).
Włożyć koncentrat pomidorowy- wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi. ****
Włożyć w sos gołąbki i chwilę dusić by przeszły smakiem.
Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku ( sporo).
Ja podaje bez dodatku ziemniaków czy pieczywa bo lubimy je jeść po prostu z dużą ilością sosu.
* W dużej ilości wody bo tak po prostu wygodniej sie gotuje -nie trzeba pilnować czy ryż się nie przypali. Gotujemy ok. 15 minut od zagotowania wody. Tak samo gotujemy ryż w woreczkach.
** Resztę kapusty posiekać w cienkie paski i obgotować - można z niej potem zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę
*** Z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
**** Oczywiście sos można zrobić do całości gołąbków lub tylko do ich części bo np. resztę chcemy zrobić w innym sosie - wtedy po prostu zmniejszamy odpowiednio proporcje.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.
Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą , pieprzem, maggi w płynie.
Ułożoną w dużym garnku kapustę- zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście ( cierpliwie czekając aż zmiękną bo jak będziemy je odrywać na siłę popękają )**.
Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty ( jak krokiety w naleśnikach).
By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka, a na nich układać gołąbki .
Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka *** .
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej ( 2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
Rozprowadzić wywarem z gotowania ( dodawać po pół szklanki tak by osiągnąć ostatecznie gęstość jaka będzie nam odpowiadać ).
Włożyć koncentrat pomidorowy- wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi. ****
Włożyć w sos gołąbki i chwilę dusić by przeszły smakiem.
Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku ( sporo).
Ja podaje bez dodatku ziemniaków czy pieczywa bo lubimy je jeść po prostu z dużą ilością sosu.
* W dużej ilości wody bo tak po prostu wygodniej sie gotuje -nie trzeba pilnować czy ryż się nie przypali. Gotujemy ok. 15 minut od zagotowania wody. Tak samo gotujemy ryż w woreczkach.
** Resztę kapusty posiekać w cienkie paski i obgotować - można z niej potem zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę
*** Z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
**** Oczywiście sos można zrobić do całości gołąbków lub tylko do ich części bo np. resztę chcemy zrobić w innym sosie - wtedy po prostu zmniejszamy odpowiednio proporcje.