Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki doprawiane tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podstawowy przepis na gołąbki ( tzn. z mięsa mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem

Gołąbki  doprawiane tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki doprawiane tymiankiem

 

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków )
  • 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup ( typu np. Jarzynka)

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki doprawiane tymiankiem
Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż - odcedzić *.

Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.

Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.

Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą , pieprzem, maggi w płynie.

Ułożoną w dużym garnku kapustę- zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście ( cierpliwie czekając aż zmiękną bo jak będziemy je odrywać na siłę popękają )**.

Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty ( jak krokiety w naleśnikach).

By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka, a na nich układać gołąbki .

Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.

Wyjąć gołąbki z garnka *** .

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej ( 2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.

Rozprowadzić wywarem z gotowania ( dodawać po pół szklanki tak by osiągnąć ostatecznie gęstość jaka będzie nam odpowiadać ).

Włożyć koncentrat pomidorowy- wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi. ****

Włożyć w sos gołąbki i chwilę dusić by przeszły smakiem.

Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku ( sporo).

Ja podaje bez dodatku ziemniaków czy pieczywa bo lubimy je jeść po prostu z dużą ilością sosu.



* W dużej ilości wody bo tak po prostu wygodniej sie gotuje -nie trzeba pilnować czy ryż się nie przypali. Gotujemy ok. 15 minut od zagotowania wody. Tak samo gotujemy ryż w woreczkach.



** Resztę kapusty posiekać w cienkie paski i obgotować - można z niej potem zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę



*** Z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków



**** Oczywiście sos można zrobić do całości gołąbków lub tylko do ich części bo np. resztę chcemy zrobić w innym sosie - wtedy po prostu zmniejszamy odpowiednio proporcje.
Gołąbki  doprawiane tymiankiem
Parzyć we wrzątku główkę kapusty zdejmując wierzchnie liscie
Gołąbki  doprawiane tymiankiem
Przygotować farsz z mięsa- cebulki -ryżu i przypraw
Gołąbki  doprawiane tymiankiem
Zwinąć gołąbki- ułożyc w garnku-zalać wywarem i dusić godzinę
Gołąbki  doprawiane tymiankiem
Ugotowane gołąbki wyjąć - na wywarze zrobić sos - włożyć w niego gołąbki i chwilę dusić