Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bounty wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne rozpływające się w ustach ciasto

Bounty wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bounty wg Alex

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • NASĄCZENIE
  • ¼ szklanki likieru kokosowego
  • 3-4 łyżki wody
  • KREM
  • 3 szklanki mleka
  • 150g wiórków kokosowych (ja użyłam te, które pozostały mi po zrobieniu likieru kokosowego)
  • ¼ szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być tez kokosowe)
  • POLEWA
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 lyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Bounty wg Alex
BISZKOPT: Białka ubić na puszysto, dodać cukier, dalej ubijać. Kolejno wrzucać żółtka, cały czas miksując. Wsypać mąki z kakao, wymieszać delikatnie. Przelać do blaszki o wymiarach ok. 21x26, piec 15-20 minut w 170st. KREM: 2,5 szklanki mleka zagotować z wiórkami, dodać cukier, zamieszać, gotować ok. 10 minut. Do mleka z wiórkami dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy, wlać do garnka, zamieszać, chwilę pogotować do zgęstnienia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć biszkopt, nasączyć likierem z wodą. Wyłożyć lekko ostudzoną masę kokosową, wyrównać i schłodzić. Przełożyc do lodówki. W małym garnuszku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cukier i gotować chwilę na małym ogniu aż się rozpuści. Dodać 2 łyżki kakao, zamieszać, zagotować, lekko przestudzić i polać ciasto. przechowywać w lodówce. Pyszne ciasto kokosowe z polewą kakaową
Bounty wg Alex
Białka ubić na puszysto dodać cukier dalej ubijać Kolejno wrzucać żółtka cały czas miksując Wsypać mąki z kakao wymieszać delikatnie Przelać do blaszki I piec 15-20 minut w 170st
Bounty wg Alex
Mleko zagotować z wiórkami dodać cukier zamieszać gotować ok 10 minut dodać masło i mieszać do rozpuszczenia W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy wlać do garnka zamieszać chwilę pogotować do zgęstnienia
Bounty wg Alex
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia włożyć biszkopt nasączyć likierem z wodą Wyłożyć lekko ostudzoną masę kokosową wyrównać i schłodzić Przełożyć do lodówki
Bounty wg Alex
W małym garnuszku o grubym dnie rozpuścić masło dodać cukier i gotować chwilę na małym ogniu aż się rozpuści Dodać 2 łyżki kakao zamieszać zagotować lekko przestudzić i polać ciasto przechowywać w lodówce