MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piękny bożonarodzeniowy dzwon z pierników cieszy oczy i rozsiewa wkoło świąteczny zapach.

Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy

 

  • 160 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru pudru
  • 1 jajko
  • 40 gram miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • ewentualnie orzechy włoskie i migdały do przybrania
  • kawałek czerwonej lub zielonej tasiemki

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną i połową łyżeczki cynamonu i połową łyżeczki przyprawy do piernika. Miód, jeśli nie jest płynny rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i dodać do mąki z sodą, przyprawą doo piernika i cynamonem. Dodać jedno nieduże jajko i zagnieść wszystkie składniki. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. W lodówce pozwinno odpoczywać conajmniej kilka godzin, a można je pozostawić nawet na 2 tygodnie. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3-4 milimetrów. Wykrawać różnej wielkośći koła (coraz mniejsze) oraz dwa liskti. Można użyć specjalnych foremek. Pośrodku każdego koła zrobić dziurkę. Ozdobić ciastka orzechami wedle upodobania i piec w temperaturze 150 stopni do zbrązowienia. Po upieczeniu pierniki nakładać kolejno na tasiemką kończąc na listkach. Tasiekę zawiązać i dzwon powiesić jako dekorację, a po świętach schrupać.
Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do ciasta
Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy
Jeśli miód jest stężały rozpuścić go w kąpieli wodnej
Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy
Pierniki wykrawać foremkami lub używając róznej wielkości filiżanek
Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy
Koła piernikowe i listki nakładać kolejno na wstążkę