Sposób przygotowania:
Bożonarodzeniowy dzwon piernikowy
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną i połową łyżeczki cynamonu i połową łyżeczki przyprawy do piernika. Miód, jeśli nie jest płynny rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i dodać do mąki z sodą, przyprawą doo piernika i cynamonem. Dodać jedno nieduże jajko i zagnieść wszystkie składniki. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. W lodówce pozwinno odpoczywać conajmniej kilka godzin, a można je pozostawić nawet na 2 tygodnie. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3-4 milimetrów. Wykrawać różnej wielkośći koła (coraz mniejsze) oraz dwa liskti. Można użyć specjalnych foremek. Pośrodku każdego koła zrobić dziurkę. Ozdobić ciastka orzechami wedle upodobania i piec w temperaturze 150 stopni do zbrązowienia. Po upieczeniu pierniki nakładać kolejno na tasiemką kończąc na listkach. Tasiekę zawiązać i dzwon powiesić jako dekorację, a po świętach schrupać.