Sposób przygotowania:
Prosty torcik z białą czekoladą i ricottą
Biszkopt: Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek i kakao ( także przesiać), wymieszać i odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie stopionowo dodawać cukier cały czas ubiając. Potem dodawać po 1 żółtku i także ubiając. Potem stopniowo dodawać suche składniki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy. Piec okolo 25-30 minut w 180 st. Ostudzić i wyjąć z formy.
Masa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie ostudzić. Do miski przełożyć serek i dodać ziarenka wanilii, lekko wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać czekoladę mieszając mikserem. Dodać amaretto i znów wymieszać mikserem. W drugiej misce wstępnie ubić śmietanę. Dodać zagęstniki i cukier puder i ubić na sztywno. Do masy z serka i czekolady dodawać etapmi bitą śmietanę i delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach.
Nasączenie: W gorącej wodzie wymieszać likier amaretto. Wykonanie: Na paterze położyć biszkopt. Spiąć obręczą tortownicy. Biszkopt nasączyć dosyć dobrze. Rozsmarować masę ( 2 łyżki odłożyć do dekoracji) w miarę możliwości równomiernie:) Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch torcika obficie. Na koniec zrobić rozetki z masy. Odłożyć do lodówki na około 4-5 godzin. Smacznego!
Masa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie ostudzić. Do miski przełożyć serek i dodać ziarenka wanilii, lekko wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać czekoladę mieszając mikserem. Dodać amaretto i znów wymieszać mikserem. W drugiej misce wstępnie ubić śmietanę. Dodać zagęstniki i cukier puder i ubić na sztywno. Do masy z serka i czekolady dodawać etapmi bitą śmietanę i delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach.
Nasączenie: W gorącej wodzie wymieszać likier amaretto. Wykonanie: Na paterze położyć biszkopt. Spiąć obręczą tortownicy. Biszkopt nasączyć dosyć dobrze. Rozsmarować masę ( 2 łyżki odłożyć do dekoracji) w miarę możliwości równomiernie:) Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch torcika obficie. Na koniec zrobić rozetki z masy. Odłożyć do lodówki na około 4-5 godzin. Smacznego!




2milutka
kołczu
monikaT83
Robercie dziękuję serdecznie i zapraszam:) jasne,że starczy dla każdego a jak nie to się dorobi:))