Sposób przygotowania:
Brokułowa zapiekanka z makaronemBaza zapiekanki
W osolonej wodzie gotujemy makaron. Trzeba pilnować, żeby nie był zbyt miękki. powinien być lekko al dente. Brokuła myjemy, odkrawamy nóżki, odkładamy je na bok. Główki dzielimy na różyczki. W drugim garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku na 5-7 minut wrzucamy różyczki brokułów. Odcedzamy makaron i podgotowanego brokuła.
Sos beszamelowy
W garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki. Podlewamy 1 szklanką mleka. Mieszamy najlepiej rózgą aby się nie przypaliło. kiedy zacznie nieco gęstnieć dolewamy resztę mleka. Mieszamy. Kiedy zacznie znowu gęstnieć dodajemy przyprawy. Zestawiamy z ognia.
Wykończenie
Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron. na to brokuły i znowu makaron. Na koniec brokuły i wylewamy sos beszamelowy. Staramy się aby sos spłynął do dna tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st wstawiamy zapiekankę na 30 minut.
Przygotowujemy sos śmietanowy. Do śmietany dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojony żółty ser. Mieszamy. Po tym czasie wylewamy na wierzch sos śmietanowy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.