pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Brokułowa zapiekanka z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie, pożywne danie. Smaczne i pięknie prezentujące się na stole. Po zdjęciu obręczy tortownicy wygląda jak wiosenny tort. Świetnie smakuje z sosem śmietanowo-czosnkowym.

Brokułowa zapiekanka z makaronem

Składniki:

Brokułowa zapiekanka z makaronem

Zapiekanka

  • 1 opakowanie makaronu np. świderki
  • 2 główki brokułów

Sos beszamelowy

Sos śmietanowy

Sposób przygotowania:

Brokułowa zapiekanka z makaronem

Baza zapiekanki

Brokułowa zapiekanka z makaronem
W tortownicy na przemian układamy makaron i brokuły

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Trzeba pilnować, żeby nie był zbyt miękki. powinien być lekko al dente. Brokuła myjemy, odkrawamy nóżki, odkładamy je na bok. Główki dzielimy na różyczki. W drugim garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku na 5-7 minut wrzucamy różyczki brokułów. Odcedzamy makaron i podgotowanego brokuła.

Sos beszamelowy

Brokułowa zapiekanka z makaronem
Taki sos można wykorzystać do wielu różnych dań

W garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki. Podlewamy 1 szklanką mleka. Mieszamy najlepiej rózgą aby się nie przypaliło. kiedy zacznie nieco gęstnieć dolewamy resztę mleka. Mieszamy. Kiedy zacznie znowu gęstnieć dodajemy przyprawy. Zestawiamy z ognia.

Wykończenie

Brokułowa zapiekanka z makaronem
Zapiekanka przygotowana do pieczenia. Można posypać ją świeżymi ziołami.

Tortownicę smarujemy lekko tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron. na to brokuły i znowu makaron. Na koniec brokuły i wylewamy sos beszamelowy. Staramy się aby sos spłynął do dna tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st wstawiamy zapiekankę na 30 minut.
Przygotowujemy sos śmietanowy. Do śmietany dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojony żółty ser. Mieszamy. Po tym czasie wylewamy na wierzch sos śmietanowy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.