jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brokułowy chlebek

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Chlebek dealny na przystawkę. Podajemy na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego. Ciasto zachwyciło mnie także wyglądem - w nim każda kromka wygląda inaczej - ciekawie.

Brokułowy chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokułowy chlebek

 

  • Foremka keksowa 36x12 cm
  • Składniki:
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • ok 80 gram czarnych oliwek,.
  • 2 bułki ziarniste,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 gram sera feta,
  • 5-6 jajek,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz, do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • ok 1 łyżeczki tymianku

 

Sposób przygotowania:

Brokułowy chlebek
Brokuł dzielimy na różyczki. Podzielony wrzucamy na gotująca, lekko osoloną wodę i gotujemy 1 minutę. Obgotowany wyjmujemy i studzimy. Bułki kroimy w kostkę. Ser kroimy w kostkę. Oliwki odsączmy z zalewy. Do miski wybijamy jajka. Lekko je ubijamy. Następnie dodajemy tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i mąkę. Ponownie miksujemy. Do gotowego ciasta dodajemy przygotowane składniki: brokuły, ser, oliwki i pieczywo. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na przygotowaną blaszkę (wyłożona papierem). Pieczmy około 50-60 minut w 180°C.
Brokułowy chlebek
Brokuły delikatnie obgotowujemy. odcedzamy
Brokułowy chlebek
Bułkę podobnie jak ser kroimy w kostkę
Brokułowy chlebek
W misce łączymy składniki ciasta. Doprawiamy
Brokułowy chlebek
Wymieszane składniki chlebka przekładamy na blaszkę.