PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka zielona zapiekanka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna. Doskonała jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.

Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem
Brokuły dzielimy na różyczki, z fasolki odcinamy ogonki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem beszamelowym zalewamy warzywa. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st do zarumienienia sera.
Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem
Etap 1 Do zapiekanki można użyć też warzyw mrożonych
Brokuły i zielona fasolka zapiekane pod beszamelem
Etap 2 Warzywa gotowe do zapiekania w piekarniku