Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Brokuły w płatkach kukurydzianych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Brokuły panierowane w pokruszonych płatkach kukurydzianych z dodatkiem sosu czosnkowo śmietanowego;)

Brokuły w płatkach kukurydzianych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brokuły w płatkach kukurydzianych

 

 

  • Do smażenia:
  • olej - 2-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Brokuły w płatkach kukurydzianych
Ugotować brokuły w osolonej wrzątku al dente. Odcedzić. Ostudzić. W tym czasie przygotowujemy panierkę i sos. płatki przesypujemy do plastikowej torebki i zgniatamy krusząc je, lecz, nie na miazgę. Drobne kawałki dobrze, aby zostały. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem,dodajemy sól i pieprz. Przygotowujemy sos: Do miseczki lub kubka dajemy śmietanę, ocet łączymy razem, Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość energicznie mieszamy. Odstawiamy. Panierujemy brokuły w jajku a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie brokuły, a potem tylko smażyć. rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy brokuły po kilka sztuk obracając co chwile - Uwaga lubią się przypalać. Przygotowane brokuły podajemy z sosem śmietanowo czosnkowym.
Brokuły w płatkach kukurydzianych
Brokuł panierowany w sosie czosnkowo śmietanowym
Brokuły w płatkach kukurydzianych
Smacznaego;)