Sposób przygotowania:
Brokuły z kotletem czosnkowym i kluskamm
Przygotować w pierwszej kolejności ciasto na kluski. Ugotować ziemniaki. Ugotowane ziemniaczki zetrzeć na tarce o malutkich oczkach. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieść składniki.Podzielić ciasto na wałeczki i kroić na kawałki. W każdym kawałku zrobić wgłębienie kciukiem. Odłożyć na lekko oprószony mąką blat. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch i delikatnie napęcznieją, przez około 4-5 minut od wypłynięcia. Brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, następnie masło schłodzone wymieszać z czosnkiem i schłodzić. Następnie piersi z kurczaka należy opłukać, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem. Schłodzony czosnek z masłem nałożyć na rozbite filety, jajko rozmącić w miseczce. Mięso oprószyć pieprzem i vegetą, następnie obtaczać mięso w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni podgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety porcjować na talerze, obok układać ugotowane brokuły oraz kluski śląskie.