Sposób przygotowania:
Brownie cupcakes z kremem pralinowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA PRALINOWA DO KREMU: Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel. Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy. Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ). Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ). Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję. Gotową przekładamy do słoiczka.BABECZKI : Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier. Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 min / 180C. Nie pieczemy do ” suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być wilgotne wewnątrz. KREM PRALINOWY : Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko. Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu. Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 – 15 minut. Dodajemy 100 g bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ). W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Krem pralinowy wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze babeczki. Zdobimy pralinką i listkami mięty. Posypujemy kakaem. Przed podaniem chłodzimy. Smacznego!
marietta