Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Brownie cupcakes z kremem pralinowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Obłędne! Dosłownie obłędne w smaku babeczki brownie z przepysznym kremem pralinowym i czekoladką - niebo w gębie!

Brownie cupcakes z kremem pralinowym

Składniki:

Brownie cupcakes z kremem pralinowym

 

  • SKŁADNIKI:
  • BABECZKI :
  • ( 10 - 12 szt )
  • czekolada mleczna - 50 g
  • czekolada gorzka - 50 g
  • masło prawdziwe - 100 g
  • jajko - 2 szt
  • cukier drobny - 100 g
  • mąka pszenna - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • MASA PRALINOWA DO KREMU :
  • cukier puder - 250 g
  • orzechy laskowe - 100 g
  • migdały - 150 g
  • kokos - 2 łyżki
  • KREM PRALINOWY :
  • mleko 3,2% - 500 ml
  • żółtko - 3 szt
  • cukier puder - 125 g
  • skrobia kukurydziana - 60 g
  • masło prawdziwe - 130 g
  • śmietana 36% - ok. 60 g
  • masa pralinowa - 125 g
  • DODATKOWO :
  • czekoladowe pralinki
  • mięta
  • kakao

Sposób przygotowania:

Brownie cupcakes z kremem pralinowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA PRALINOWA DO KREMU: Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel. Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy. Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ). Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ). Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska kremową konsystencję. Gotową przekładamy do słoiczka.BABECZKI : Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier. Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 min / 180C. Nie pieczemy do ” suchego patyczka” , gdyż babeczki mają być wilgotne wewnątrz. KREM PRALINOWY : Do miski wlewamy żółtka , dodajemy cukier puder , skrobię kukurydzianą i pół szklanki mleka – dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy , a następnie ubijając masę jajeczną wlewamy cieniutkim strumieniem gorące mleko. Grzejemy na wolnym ogniu , cały czas mieszając , aż powstanie konsystencja budyniu. Przykrywamy folią , by na górze nie zrobiła nam się twarda skorupa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 – 15 minut. Dodajemy 100 g bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ). W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Krem pralinowy wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze babeczki. Zdobimy pralinką i listkami mięty. Posypujemy kakaem. Przed podaniem chłodzimy. Smacznego!