Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kusi zapachem już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia że nie można doczekać się efektu. Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu, ani tłuszczu, więc można je uznać za zdrowy deser.

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)

Składniki:

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)

Forma o wymiarach około 21 x 27 cm:

  • 3 banany (waga po obraniu to około 350g)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki syropu klonowego (1 szklanka = 250 ml; może być płynny miód)
  • 1/5 szklanki/50 ml mleka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady (u mnie deserowa)
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)

Banany:

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)
Najlepiej użyć bananów, które są dojrzałe.

Banany zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodatki:

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)
Do ciasta użyłam dobrej czekolady deserowej,

Dodatkowego banana pokroić w kostkę, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

Masa:

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)
Wszystkie składniki mas powinny być dokładnie połączone.

Puree bananowe zmiksować z jajkami, syropem klonowym, mlekiem oraz kakao i sodą.
Na końcu całość połączyć z czekoladą oraz dodatkowym bananem.

Pieczenie:

Brownie mocno bananowe (bez cukru i glutenu)
Patyczek włożony do środka nie powinien posiadać śladów surowego ciasta, choć należy pamiętać, że czekolada jest roztopiona i może go zabrudzić. Za długo pieczone ciasto będzie zbyt wysuszone.

Masę przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
(Patyczek włożony do środka brownie nie może posiadać śladów surowego ciasta, ale należy pamiętać, że czekolada jest roztopiona i może go ubrudzić. Długo pieczone brownie będzie zbyt suche.)