Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Brownie na chmurce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto które składa się głównie z czekolady po prostu musi być pyszne :)

Brownie na chmurce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brownie na chmurce

 

  • 200g masła lub margaryny
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100g mąki
  • 100g mielonych migdałów
  • Szczypta soli
  • Dodatki:
  • Gorzka czekolada+ odrobina mleka na polewę
  • Śmietana kremówka + trochę cukru pudru
  • Margaryna+ mielone migdały do wysmarowania i wysypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Brownie na chmurce
Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Jak już będzie płynne, dodajemy czekoladę połamaną na kostki i dokładnie mieszamy na maleńkim ogniu do całkowitego roztopienia czekolady. Do ostudzonej masy wsypujemy cukier puder i kakao i miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z mielonymi migdałami i solą. Na przemian do masy dodajemy trochę suchych składników i wbijamy po jednym jajku. Całość miksujemy aż powstanie jednolita, dość gęsta masa, którą następnie przekładamy do tortownicy (średnica ok 24 cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej mielonymi migdałami. Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając tyle mleka, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję polewy. Śmietanę 30% lub 36% (schłodzoną!) ubijamy mikserem na pianę, pod koniec miksowania dodając cukier puder- nie za dużo, bita śmietana nie powinna wyjść za słodka. Ostudzone ciasto ozdabiamy polewą, kroimy na kawałki i podajemy na chmurce z bitej śmietany
Brownie na chmurce
Masa na ciasto będzie dość gęsta, ale spokojnie da się wymieszać
Brownie na chmurce
Ciasto po upieczeniu będzie mokre w środku- takie ma być, to nie zakalec :)
Brownie na chmurce
Konsystencja polewy zależy od ilości dodanego mleka do czekolady