Sposób przygotowania:
Brownie na chmurce
Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Jak już będzie płynne, dodajemy czekoladę połamaną na kostki i dokładnie mieszamy na maleńkim ogniu do całkowitego roztopienia czekolady. Do ostudzonej masy wsypujemy cukier puder i kakao i miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z mielonymi migdałami i solą. Na przemian do masy dodajemy trochę suchych składników i wbijamy po jednym jajku. Całość miksujemy aż powstanie jednolita, dość gęsta masa, którą następnie przekładamy do tortownicy (średnica ok 24 cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej mielonymi migdałami. Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając tyle mleka, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję polewy. Śmietanę 30% lub 36% (schłodzoną!) ubijamy mikserem na pianę, pod koniec miksowania dodając cukier puder- nie za dużo, bita śmietana nie powinna wyjść za słodka. Ostudzone ciasto ozdabiamy polewą, kroimy na kawałki i podajemy na chmurce z bitej śmietany