Sposób przygotowania:
Brzdąc
Biszkopt:
Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy lub prodiża i piec 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy krążki.
Krem:
Żółtka, cukier, mąkę oraz mleko dokładnie wymieszać i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, przy kryć ją i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć tłuszcz z kakao i stopniowo dodawać wystudzoną masę. Na końcu delikatnie mieszając dodać ubite na sztywną pianę dwa białka. Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocną herbatą z wódką i przełożyć kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Torcik ładnie wygląda posypany startą czekoladą i wiórkami kokosowymi, a z boków posiekanymi orzechami lub migdałami.
Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy lub prodiża i piec 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy krążki.
Krem:
Żółtka, cukier, mąkę oraz mleko dokładnie wymieszać i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, przy kryć ją i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć tłuszcz z kakao i stopniowo dodawać wystudzoną masę. Na końcu delikatnie mieszając dodać ubite na sztywną pianę dwa białka. Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocną herbatą z wódką i przełożyć kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Torcik ładnie wygląda posypany startą czekoladą i wiórkami kokosowymi, a z boków posiekanymi orzechami lub migdałami.
darek112
msewka
aga771977