sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Brzoskwiniowa rolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada jest wspaniała. Warta zrobienia

Brzoskwiniowa rolada

Składniki:

Brzoskwiniowa rolada

 

  • Ciasto biszkoptowe;
  • 4 małe jajka
  • 2 żółtka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 12 dag mąki
  • odrobina proszku do pieczenia - na czubku noża
  • cukier wanliowy
  • 3 łyżki kakao

 

  • Krem i przybranie;
  • puszka brzoskwiń
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki likieru brzoskwiniowego
  • 2x0,25l śmietany kremówki
  • czubata łyżka cukru
  • pół łyżeczki kakao

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa rolada
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Lekko mieszając , dodawać po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kakao. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na blaszce wyłóżonej pergaminem. Wstawić do nezbyt gorącego piekarnika , piec około 10 minut. Biszkopt wyłożyć , zdjąć pergamin i szybko zrolować na ściereczce lekko skropionej wodą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zmnej wody , a gdyy napęcznieje , podgrzać. Brzoskwinie osączyć , zlać sok. Połowę brzoskwiń i niepełną szklankę soku zmiksować . Z pozostałych brzoskwiń odłożyć 10 niedużych cząstek a resztę pokroić w kostkę. Żelatynę wymieszać z likrem i dodać do przecieru z brzoskwiń. Ubić 0,1 l kremówki. Gdy przecier zacznie się ścinać , dodać ubitą śmietanę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Krem rozsmarować na biszkopcie. Cukier i dobrze schłodzoną śmietanę ubć , posmarować roladę. Resztę śmietany i połówkami brzoskwiń ozdobić gotowe ciasto , oprószyć kakao. I GOTOWE POLECAM