kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

brzoskwiniowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto brzoskwiniowe pycha :)

brzoskwiniowe ciasto

Składniki:

brzoskwiniowe ciasto

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wierzch:
  • 50 dag brzoskwiń
  • 10 dag cukru
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 16 wiśni

Sposób przygotowania:

brzoskwiniowe ciasto
Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i włożyć na 30 min do lodówki. Ciasto wysoko wylepić dno średniej tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem i upiec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzoskwinie podzielić na ćwiartki. Z białek ubić sztywną pianę, dodając cukier, a na koniec zmielone migdały. Upieczone ciasto pokryć masą białkowo-migdałową, a na niej ubić brzoskwinie skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na ok 20 min. Po ostygnięciu do każdej cząstki brzoskwini włożyć wiśnie.

Tagi:

ciasto mak